Σύγχρονα Συστήματα Θέρμανσης: Τρόπος Λειτουργίας & Πλεονεκτήματα

Τα σύγχρονα συστήματα θέρμανσης ικανοποιούν και τις πιο απαιτητικές ανάγκες.
Σύγχρονα Συστήματα Θέρμανσης: Τρόπος λειτουργίας, Πλεονεκτήματα και Μειονεκτήματα

Σύγχρονα Συστήματα Θέρμανσης: Τρόπος Λειτουργίας & Πλεονεκτήματα

Ένα ζήτημα που απασχολεί πολλά σπίτια είναι η επιλογή του κατάλληλου συστήματος θέρμανσης. Ευτυχώς, υπάρχει πληθώρα επιλογών στην αγορά, για να επιλέξουμε αυτό που είναι το κατάλληλο για εμάς.

Τα δεδομένα που πρέπει να λάβουμε υπόψη είναι το ποσό των χρημάτων που μπορούμε να διαθέσουμε, οι ώρες λειτουργίας και σίγουρα το μέρος στο οποίο ζούμε. Σε αυτό το άρθρο θα βρείτε πληροφορίες σχετικά με τα συστήματα θέρμανσης, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα που παρουσιάζουν καθώς και τον τρόπο λειτουργίας τους.   

Αντλία Θερμότητας

Η αντλία θερμότητας είναι ένα ενεργειακά αποδοτικό σύστημα που απορροφά θερμότητα από τον αέρα του περιβάλλοντος για να παράγει θέρμανση και ζεστό νερό. Η θερμότητα μεταφέρεται στο σπίτι μέσω ενός υδραυλικού συστήματος νερού, όπως είναι τα κλασικά σώματα καλοριφέρ η ενδοδαπέδια θέρμανση και τα fan coil. Μία πολύ καλή λύση, η οποία προσφέρει και μεγάλη μείωση στο κόστος λειτουργίας, είναι η σύνδεση της αντλίας θερμότητας με φωτοβολταϊκό σύστημα. 

Η θερμότητα μεταφέρεται από τις υψηλές προς τις χαμηλές θερμοκρασίες. Η λειτουργία της αντλία θερμότητας αντιστρέφει αυτή τη φυσική ροή. Έτσι στην περίπτωση μιας κατοικίας κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, η αντλία θερμότητας αφαιρεί (αντλεί) θερμότητα από το εσωτερικό της κατοικίας και την αποβάλει στο περιβάλλον. Καθώς ο εσωτερικός χώρος χάνει τη θερμότητα του, το περιβάλλον αρχίζει να γίνεται πιο ψυχρό. Αντίθετα, τον χειμώνα αφαιρεί (αντλεί) θερμότητα από το περιβάλλον και την διοχετεύει στο εσωτερικό της κατοικίας προκειμένου να αυξήσει τη θερμότητα του εσωτερικού χώρου.

 Αξίζει, παράλληλα, να σημειωθεί πως το ηλεκτρικό ρεύμα δεν χρησιμοποιείται ως πηγή για τη δημιουργία θέρμανσης ή ψύξης, αλλά μόνο για την άντληση της θερμότητας, γεγονός που καθιστά την κατανάλωση, πολύ χαμηλότερη. Άλλα πλεονεκτήματα που μπορεί να προσφέρει η χρήση αντλίας είναι η μείωση του κόστους μέχρι και 75% για τη θέρμανση και ψύξη του σπιτιού μας, η γρήγορη και εύκολη εγκατάσταση, η υψηλή ενεργειακή απόδοση και η αθόρυβη λειτουργία. Απαραίτητη προϋπόθεση για την δυνατότητα ψύξης είναι η αντλία να είναι συνδεδεμένη είτε με ενδοδαπέδιο σύστημα (ενδοδαπέδιος δροσισμός) είτε με μονάδες fan coils. Η λειτουργία ψύξης δεν είναι δυνατή με τα κλασικά θερμαντικά σώματα. Παράλληλα, μπορούμε να έχουμε και ζεστό νερό χρήσης, εάν συνδέσουμε την αντλία με ένα μπόιλερ. Η αντλία θερμότητας, μακροπρόθεσμα αποδεικνύεται πολύ συμφέρουσα επιλογή λόγω του χαμηλού κόστους λειτουργίας.

Γεωθερμική Αντλία Θερμότητας

Ένα νέο είδος αντλίας θερμότητας είναι η γεωθερμική. Η γεωθερμική αντλία εκμεταλλεύεται τη σταθερή θερμοκρασία του υπέδαφους για να παρέχει θέρμανση, ψύξη και ζεστό νερό χρήσης.  Αξιοποιούν την ηλιακή ενέργεια εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο την μεταφορά θερμότητας από το υπέδαφος προς το κτίριο, κατά την περίοδο της θέρμανσης και αντίστροφα από το κτίριο στο υπέδαφος, κατά την περίοδο ψύξης.

Είναι γεγονός πως οι Γεωθερμικές Αντλίες Θερμότητας χαρακτηρίζονται από υψηλότερο συντελεστή απόδοσης COP σε σύγκριση με τις συμβατικές αντλίες, καθώς αξιοποιούν ως πηγή θερμότητας το υπέδαφος ή το νερό του υπεδάφους, το οποίο παρουσιάζει θερμοκρασιακή σταθερότητα καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους, με θερμοκρασία η οποία προσεγγίζει τη μέση θερμοκρασία της ατμόσφαιρας. Λόγω του υψηλότερου συντελεστή απόδοσης, είναι ιδιαίτερα αποδοτική, οικονομική και φιλική προς το περιβάλλον.

Σύγχρονα Συστήματα Θέρμανσης: Τρόπος Λειτουργίας, Πλεονεκτήματα και Μειονεκτήματα
Ο λέβητας αερίου είναι πάντα μια καλή λύση για τη θέρμανση του χώρου σας

Λέβητας Αερίου

Ο λέβητας αερίου είναι ένα κεντρικό σύστημα θέρμανσης που λειτουργεί σαν μικρή φωτιά, ζεσταίνοντας διαρκώς το νερό. Η καύση γίνεται στον θάλαμο ανάφλεξης και η θερμοκρασία του νερού διατηρείται περίπου στους 70 βαθμούς Κελσίου μέσω ενός εναλλάκτη θερμότητας. Οι λέβητες αερίου μπορεί να είναι είτε φυσικού αερίου είτε υγραερίου, με τη λειτουργία τους να πραγματοποιείται κατά τον ίδιο τρόπο.

Το νερό κάνει τον κύκλο του σπιτιού μας, μέσω των σωμάτων καλοριφέρ, αντλώντας ζεστό νερό από τον λέβητα. Όταν επιτευχθεί η θερμοκρασία που επιθυμούμε στον χώρο μας, ο θερμοστάτης φροντίζει να διατηρηθεί σταθερή ανάβοντας ή σβήνοντας την καύση του λέβητα. Οι λέβητες αερίου μπορεί να είναι επιτοίχιοι ή επιδαπέδιοι, ανάλογα με τις ανάγκες του χώρου μας. Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η διεθνής σήμανση IPxD η οποία μας δειχνει κατά πόσο ο λέβητάς μας είναι προστατευμένος από την υγρασία. 

Μία κατηγορία λέβητα αερίου πολύ διαδεδομένη είναι ο λέβητας αερίου συμπύκνωσης. Οι λέβητες συμπύκνωσης εκμεταλλεύονται τη λανθάνουσα θερμότητα που παράγεται από την υγροποίηση των υδρατμών των καυσαερίων, εφόσον λειτουργούν σε πιο χαμηλές θερμοκρασίες από τους συμβατικούς λέβητες. Οι υδρατμοί αυτοί προέρχονται από το υδρογόνο του καυσίμου, την υγρασία του και την υγρασία του αέρα καύσης. Ένα σημαντικό πλεονέκτημα των αέριων καυσαερίων είναι πως παρουσιάζουν αυξημένη περιεκτικότητα σε  υδρογόνο, ενώ δεν περιέχουν θείο. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να εκμεταλλευτούμε από το 50% έως το 80% της λανθάνουσας θερμότητας φτάνοντας σε αποδόσεις που μπορεί να υπερβαίνουν το 100%. Άλλα πλεονεκτήματα των λεβητών συμπύκνωσης είναι η μεγαλύτερη διάρκεια ζωής λόγω των υλικών υψηλής ποιότητας, η μικρότερη ανάγκη συντήρησης λόγω της καθαρής καύσης που συντελείται, οι συμπαγείς διαστάσεις και η αθόρυβη λειτουργία.

Λέβητας Ξύλου ή Pellet

Οι λέβητες ξύλου και οι λέβητες pellet έχουν παρόμοιο τρόπο λειτουργίας. Στους λέβητες pellet η παραγωγή θερμότητας γίνεται με την καύση pellet. Η πρώτη ύλη για τα pellet είναι αγροτικά υπολείμματα από καθαρό, ξηρό ξύλο χωρίς μολυντές και άλλα πρόσθετα. Ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα του λέβητα pellet είναι πως μπορεί να συνδεθεί στο υπάρχον σύστημα σωληνώσεων και θερμαντικών σωμάτων, ενώ μπορεί να λειτουργήσει τόσο αυτόνομα όσο και συνδυαστικά με άλλα είδη θέρμανσης. Βασικά του μειονεκτήματα αποτελούν η ανάγκη συχνής συντήρηση λόγω κατάλοιπων από την καύση, ο τακτικός ανεφοδιασμός του συστήματος τροφοδοσίας και οι μεγάλοι χώροι που απαιτούνται για την αποθήκευση των pellet. 

Αντίστοιχα, κατά τη χρήση του ξυλολέβητα, αντί για αέριο ή πετρέλαιο χρησιμοποιούμε ξύλο. Η τροφοδοσία γίνεται αυτόματα ή χειροκίνητα. Ο λέβητας ξύλου λειτουργεί σε πολύ υψηλή θερμοκρασία κάνοντας την καλύτερη δυνατή καύση. Με αυτό τον τρόπο χρησιμοποιείται όλη η θερμική ενέργεια του ξύλου. Τα συστήματα αυτά έχουν μεγάλο πλεονέκτημα οικονομίας μιας και  χρησιμοποιούν φθηνή πρώτη ύλη. Επίσης, ο βαθμός απόδοσης της καύσης και η σχέση οικονομίας/τιμής είναι πάρα πολύ κάλοι. Μία σημαντική διαφορά μεταξύ λέβητα ξύλου και πέλετ είναι πως οι πρώτοι πρέπει να τροφοδοτούνται καθημερινά με το χέρι, ενώ οι δεύτεροι μπορούν να έχουν και αυτόματο σύστημα τροφοδοσίας. 

Η επιλογή του κατάλληλου συστήματος θέρμανσης σίγουρα απαιτεί σκέψη λόγω των πολλών και διαφορετικών δεδομένων. Μία καλή λύση είναι να στραφούμε σε κάποιον επαγγελματία, ο οποίος μπορεί να μας καθοδηγήσει κατάλληλα λαμβάνοντας υπόψη όλες τις πιθανές παραμέτρους. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί πως πολλές από τις παρεμβάσεις καλύπτονται από το πρόγραμμα “Εξοικονομώ” το οποίο στοχεύει στην ενεργειακή αναβάθμιση των παλιών κτιρίων. 

Η Poliservice, δραστηριοποιείται στον τομέα της μελέτης και εγκατάστασης συστημάτων θέρμανσης. Έμπειροι μηχανικοί πραγματοποιούν μελέτη στο χώρο σας, ενώ εξειδικευμένο ιδιόκτητο συνεργείο τεχνικών της εταιρείας μας αναλαμβάνει την εγκατάσταση του συστήματός σας.