Η εξοικονόμηση ενέργειας αποτελεί ζητούμενο για όλο και περισσότερους πολίτες είτε αφορά τον προσωπικό είτε τον επαγγελματικό τους χώρο. Δεν είναι μόνο τα χρήματα που μπορούμε να εξοικονομήσουμε, αλλά και η περιβαλλοντική μας συνείδηση, που μας υπαγορεύει την εύρεση λύσεων πιο φιλικών προς το περιβάλλον.
Η εφαρμογή μερικών χρήσιμων συμβουλών εξοικονόμησης ενέργειας μπορεί να μας βοηθήσει ναι εξοικονομήσουμε χρήματα, ενώ αναμφίβολα θα έχει θετική επίδραση και στον πλανήτη που ζούμε.
Πόσο εύκολο είναι όμως να εξοικονομήσουμε ενέργεια κατά τη θέρμανση ενός χώρου;
Υπάρχουν σίγουρα κάποια tips τα οποία μπορούμε να τα εφαρμόσουμε μόνοι μας ή με τη βοήθεια κάποιου επαγγελματία που σίγουρα θα κάνουν τη αισθητή τη διαφορά στο κόστος θέρμανσης.
TIPS που μπορούμε να εφαρμόσουμε εύκολα μόνοι μας
Το πρώτο που θα πρέπει να προσέξουμε είναι η μόνωση του σπιτιού μας. Ακόμα και αν έχουμε το πιο αποδοτικό σύστημα θέρμανσης, τα πλεονεκτήματά του μειώνονται, εάν η μόνωση του χώρου δεν είναι αποτελεσματική. Μπορούμε, παράλληλα, να κλείνουμε τις χαραμάδες σε πόρτες και παράθυρα με μονωτικό υλικό, σιλικόνη ή αυτοκόλλητες ταινίες, ώστε να μειώσουμε όσο περισσότερο γίνεται τις απώλειες θερμότητας.
Άλλο ένα χρήσιμο tip είναι η τοποθέτηση ψηφιακού θερμοστάτη για τον προγραμματισμό της θέρμανσης και τη διατήρηση μίας σταθερής θερμοκρασίας. Μπορούμε να ρυθμίσουμε τον θερμοστάτη σε χαμηλότερη θερμοκρασία, όταν λείπουμε από το σπίτι, ώστε να επανέρχεται στα κανονικά επίπεδα με την επιστροφή μας. Επίσης, μειώνοντας τη θερμοκρασία του θερμοστάτη κατά 1οC το χειμώνα και αυξάνοντας την κατά 1οC το καλοκαίρι, επιτυγχάνουμε 7-10% εξοικονόμηση ενέργειας. Καλό είναι, παράλληλα, η θερμοκρασία του θερμοστάτη να είναι πάντα μικρότερη από 20οC.
Όσον αφορά τα θερμαντικά σώματα, δεν θα πρέπει να τα καλύπτουμε με άλλα αντικείμενα ή να τοποθετούμε μπροστά τους έπιπλα, διότι έτσι μειώνεται η απόδοσή τους. Ο αέρας θα πρέπει να κυκλοφορεί ελεύθερα, επομένως το βέλτιστο είναι να μην τοποθετούμε αντικείμενα σε απόσταση 15-20 cm από ένα θερμαντικό σώμα. Τέλος, συνίσταται η τοποθέτηση ανακλαστήρων θερμότητας ανάμεσα στο καλοριφέρ και τον τοίχο, μιας και με αυτόν τον τρόπο η θερμότητα επιστρέφει στον χώρο και δεν χάνεται.
Αναφορικά με τη χρήση του θερμοσίφωνα, χρήσιμη θα ήταν η μείωση της που συμβάλλει στη μείωση των απωλειών θερμότητας. Η επιλογή ηλιακού θερμοσίφωνα όπως είναι γνωστό αποφέρει πολύ μεγάλα οφέλη όσον αφορά την εξοικονόμηση ενέργειας, ιδιαίτερα σε μία ηλιόλουστη χώρα όπως είναι η Ελλάδα.
Τέλος, η επιλογή συσκευών θέρμανσης είναι μία διαδικασία που πρέπει να γίνεται με προσοχή. Θα πρέπει να ελέγχουμε πάντα την ενεργειακή ετικέτα όπως επίσης να κάνουμε σωστή επιλογή όσον αφορά το μέγεθος της συσκευής. Ακόμα, οι smart συσκευές επιτρέπουν τον απομακρυσμένο έλεγχο τους, με αποτέλεσμα να μην ανησυχούμε για την περιττή σπατάλη ενέργειας εάν ξεχάσουμε κάποια συσκευή σε λειτουργία φεύγοντας από το σπίτι.
Tips που μπορούμε να εφαρμόσουμε με τη βοήθεια ενός επαγγελματία
Σημαντική παρέμβαση για την εξοικονόμηση ενέργειας στη θέρμανση είναι η ρύθμιση του καυστήρα στις κατάλληλες συνθήκες λειτουργίας και η τακτική συντήρηση και καθαρισμός του μηχανήματος. Ένας τεχνικός μπορεί να σας ρυθμίσει τη λειτουργία του συστήματος στην ελάχιστη θερμική ισχύ που αυτό αποδίδει σε υψηλό επίπεδο. Μπορείτε, επίσης, να μειώσετε τη θερμοκρασία λειτουργίας του λέβητα μέχρι τους 70οC.
Η τοποθέτηση συστήματος αντιστάθμισης συμβάλλει, επίσης, στην εξοικονόμηση ενέργειας. Το σύστημα αντιστάθμισης των καιρικών συνθηκών αποτελεί έναν αυτοματισμό με αισθητήριο εξωτερικής θερμοκρασίας που ρυθμίζει τη θερμοκρασία του νερού προς τα θερμαντικά σώματα ανάλογα με την τρέχουσα ζήτηση σε θέρμανση. Όσο πιο ήπιες είναι οι καιρικές συνθήκες τόσο χαμηλότερη χρειάζεται να είναι η θερμοκρασία του νερού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την κατανάλωση λιγότερου καυσίμου, άρα εξοικονόμηση ενέργειας έως και 30%. Παράλληλα, μπορούμε να μονώσουμε τα εκτεθειμένα τμήματα των σωληνώσεων, του λέβητα και της καπνοδόχου, ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τις απώλειες.
Μία άλλη παρέμβαση προς αυτή την κατεύθυνση που μπορούμε να αξιοποιήσουμε είναι η υδραυλική εξισορρόπηση. Πολλές φορές παρατηρούμε πως τα διαμερίσματα στο ισόγειο είναι πιο ζεστά από αυτά στους πιο πάνω ορόφους. Αυτό συμβαίνει λόγω μη ρυθμισμένων δικτύων. Το ζεστό νερό κατευθύνεται κυρίως στα κοντινότερα θερμαντικά σώματα και ελλιπώς στα υπόλοιπα. Με την τοποθέτηση βανών εξισορρόπησης λύνουμε αυτό το πρόβλημα εξασφαλίζοντας παράλληλα εξοικονόμηση καυσίμου κατά 5-15%.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω είναι εμφανές πως μπορούμε με μικρές διορθωτικές κινήσεις να αλλάξουμε πολλά. Κλείνουμε με μία έρευνα της Greenpeace σχετικά με την αποτελεσματικότητα διαφόρων μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας. Σύμφωνα, με τα αποτελέσματα της έρευνας, με την εγκατάσταση κουφωμάτων με διπλά τζάμια η πραγματική κατανάλωση ενέργειας για θέρμανση μειώθηκε 21% κατά μέσο όρο, ενώ με την αλλαγή λέβητα πετρελαίου σε φυσικό αέριο, η μείωση είναι περίπου 17%.