Το παθητικό σπίτι έχει λάβει τον χαρακτηρισμό ‘’κατοικία του μέλλοντος’’. Και πως να μην είναι, αφού ανεξάρτητα από την περιοχή που βρίσκεται και το κλίμα που επικρατεί σε αυτήν, ένα παθητικό κτίριο προσφέρει θερμική άνεση στους κατοίκους τους όλο τον χρόνο, καταναλώνοντας ελάχιστη ενέργεια.
Το «παθητικό κτίριο» όπως ορίζεται από το Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου (ΕΙΠΑΚ) είναι «ένα κτίριο στο οποίο η θερμική άνεση εξασφαλίζεται αποκλειστικά από προθέρμανση ή πρόψυξη της ποσότητας του νωπού αέρα, η οποία απαιτείται για τη σωστή εσωτερική ατμόσφαιρα, χωρίς τη χρήση επιπλέον ανακυκλοφορίας του αέρα». Τι ακριβώς σημαίνει αυτό στην πράξη και ποια είναι τα οφέλη της κατασκευής ή μετατροπής ενός κτιρίου σε παθητικό;
Στην πραγματικότητα, το παθητικό σπίτι δεν είναι ένας συγκεκριμένος τύπος κατασκευής. Είναι μία σχεδιαστική φιλοσοφία, σύμφωνα με την οποία το κτίριο θα πρέπει να προσφέρει υψηλή ενεργειακή απόδοση, άνεση και οικονομία αλλά να είναι και φιλικό προς το περιβάλλον. Η υψηλού επιπέδου θερμική άνεση, δηλαδή συνδυάζεται με πολύ χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση.
Ο τρόπος να επιτευχθεί θερμική άνεση είναι η επαναχρησιμοποίηση της θερμότητας που κυκλοφορεί μέσα στο σπίτι για τη θέρμανσή του. Αυτή η δωρεάν θερμότητα παράγεται από τους ενοίκους, τις ηλεκτρικές και λευκές συσκευές και τον φωτισμό του σπιτιού. Στις περιπτώσεις όπου απαιτείται μεγαλύτερη θέρμανση του κτιρίου το παθητικό κτίριο κάνει αποτελεσματική χρήση του ήλιου και της ανάκτησης θερμότητας.
Θέρμανση τον χειμώνα, δροσιά το καλοκαίρι.
Δεν είναι, όμως, μόνο η θέρμανση τον χειμώνα που προσφέρει το παθητικό κτίριο. Οι σωστές συνθήκες θερμικής άνεσης επιτυγχάνονται και το καλοκαίρι μέσα από παθητικούς τρόπους ψύξης. Τέτοι είναι για παράδειγμα ο σωστός σχεδιασμός σκίασης και ο νυχτερινός φυσικός αερισμός. Το αποτέλεσμα είναι το καλοκαίρι να νιώθεις άνετα μέσα στο σπίτι χωρίς air condition, ακόμα κι αν έξω η θερμοκρασία είναι ιδιαίτερα ανεβασμένη.
Όλα τα παραπάνω, δεν θα ήταν δυνατά, εάν η κατασκευή του κτιρίου δεν επέτρεπε αυτή την μειωμένη χρήση φορτίων θέρμανσης και ψύξης, λόγω της θερμικής άνεσης που προσφέρεται. Το υψηλό αυτό επίπεδο άνεσης εντός του κτιρίου, επιτυγχάνεται από ένα εξαιρετικά μονωμένο κτιριακό κέλυφος, τριπλά τζάμια και μονωμένα πλαίσια. Όπως είναι φυσικό, όλα αυτά συμβάλλουν στο να έχει το κτίριο μία πολύ μεγάλη ηχομονωτική ικανότητα λόγω και της αεροστεγανότητας.
Ένα σπίτι, όμως, πρέπει και να αερίζεται και το ιδανικό είναι να αερίζεται χωρίς να χάνει τη θερμοκρασία του. Ο μηχανικός αερισμός με ανάκτηση θερμότητας είναι ο τρόπος για να επιτευχθεί αυτό. Τα συστήματα μηχανικού αερισμού/εξαερισμού παρέχουν σταθερά φρέσκο αέρα στο εσωτερικό του σπιτιού. Ο αέρας αυτός όχι μόνο ανανεώνεται συνεχώς, αλλά και φιλτράρεται ώστε να εισέρχεται απαλλαγμένος από σκόνη, ρύπους και γύρη. Ο μηχανικός αερισμός, εκτός από τον ανώτερης ποιότητας αέρα που προσφέρει, εμποδίζει και την δημιουργία υγρασίας και την ανάπτυξη μούχλας.
Παρακάτω παρουσιάζονται οι βασικές αρχές ενός παθητικού κτιρίου, οι οποίες αποτελούν και τους λόγους που ένα παθητικό κτίριο μπορεί όλο τον χρόνο να διατηρεί μία άνετη και ευχάριστη θερμοκρασία με ελάχιστες ενεργειακές απαιτήσεις.
Οι βασικές αρχές ενός παθητικού κτιρίου
1. Μόνωση: Ένα σωστά μονωμένο κτίριο, διατηρεί τη ζέστη μέσα στο κτίριο τον χειμώνα, ενώ το καλοκαίρι την εμποδίζει να εισέλθει σε αυτό.
2. Αερισμός με ανάκτηση ενέργειας: Ένα τέτοιο σύστημα παρέχει απόλυτα καθαρό αέρα, μέγιστη ενεργειακή απόδοση και έλεγχο της υγρασίας.
3. Παράθυρα: Σωστά σχεδιασμένα, μονωμένα τριπλά τζάμια που βοηθούν όχι μόνο στη σωστή μόνωση αλλά και στην αξιοποίηση των ηλιακών κερδών.
4. Αεροστεγανότητα: Οι διαρροές του αέρα στο κτιριακό κέλυφος αποφεύγονται με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ενεργειακή απόδοση του κτιρίου, να εμποδίζεται η εμφάνιση ρευμάτων και φθορών από την υγρασία.
5. Θερμογέφυρες: Η μείωση των θερμογεφυρών στο κτιριακό κέλυφος συνεισφέρει στη διατήρηση μίας σταθερής θερμοκρασίας, ενώ αυξάνει την ενεργειακή απόδοση.
Τα παθητικά κτίρια, λοιπόν, απαιτούν ελάχιστη ενέργεια για θέρμανση και ψύξη. Ακόμα, όμως, και αυτή η ενέργεια μπορεί να καλυφθεί από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Όπως έχει υπολογιστεί ένα παθητικό σπίτι χρειάζεται μόνο το 10% της ενέργειας που χρησιμοποιεί ένα τυπικό σπίτι στην Ευρώπη. Όπως γίνεται λοιπόν κατανοητό, το παθητικό κτίριο αποτελεί το ιδανικό πρότυπο για σπίτια και επαγγελματικούς χώρους, όπως γραφεία, σχολεία κλπ.
Μπορεί το οικονομικό όφελος των κατοίκων για την αναβάθμιση ενός κτιρίου σε παθητικό να είναι ο πιο σημαντικός λόγος αναβάθμισης, πρέπει όμως να γίνει αντιληπτό και το κέρδος που προσφέρει αυτό από την άποψη της προστασίας του περιβάλλοντος. Όσο λιγότερη ενέργεια χρησιμοποιούμε, τόσο περισσότερο μειώνουμε τους ρύπους μας και συμβάλλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος.
Η Poliservice, με κύριο γνώμονα την μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, μπορεί σας κατευθύνει στην μετατροπή μίας υφιστάμενης κατοικίας σε παθητικό κτίριο., Η εταιρεία μας είναι Πιστοποιημένος Σχεδιαστής Παθητικού Κτιρίου, ενώ τα έμπειρα συνεργεία μας εγγυώνται για την σωστή αναβάθμιση του κτιρίου σας.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας ή καλέστε μας στο 210 3000370.