Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ενδοδαπέδια θέρμανση

Εγκατάσταση Ενδοδαπέδιας Θέρμανσης

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ενδοδαπέδια θέρμανση

Η ενδοδαπέδια θέρμανσης αποτελεί την πιο μοντέρνα λύση θέρμανσης, δημιουργεί την τέλεια θερμοκρασία σε ένα χώρο, προφέρει θέρμανση τον χειμώνα και δροσισμό το καλοκαίρι.

Τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των χώρων που προχωρούν σε ενδοδαπέδια θέρμανση πληθαίνει συνεχώς. Πως ακριβώς λειτουργεί ένα σύστημα ενδοδαπέδιας θέρμανσης, ποια τα πλεονεκτήματα και πόσο συμφέρει τελικά η τοποθέτησή του;

Ένα σύγχρονο σύστημα θέρμανσης, πρέπει να θερμαίνει χωρίς να γίνεται αντιληπτό. Η ενδοδαπέδια θέρμανση αποκτά όλο και μεγαλύτερη εφαρμογή σε σπίτια και επαγγελματικούς χώρους τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται, ουσιαστικά, για ένα σύστημα θέρμανσης αλλά και ψύξης στο οποίο το δάπεδο λειτουργεί ως αγωγός και ταυτόχρονα ως πομπός θερμότητας. Το ίδιο το δάπεδο, δηλαδή, μετατρέπεται σε ένα μεγάλων διαστάσεων θερμαντικό (ή ψυκτικό) σώμα.

Πως ακριβώς λειτουργεί το σύστημα ενδοδαπέδιας θέρμανσης;

Η εγκατάσταση ενός συστήματος ενδοδαπέδιας θέρμανσης παρουσιάζει ομοιότητες με την εγκατάσταση ενός συμβατικού συστήματος θέρμανσης. Κατασκευάζεται με τη διάστρωση σωληνώσεων κάτω από το δάπεδο, οι οποίες είναι συνήθως σε σχήμα κοχλία. Οι σωληνώσεις καλύπτονται έπειτα από ειδικό θερμομπετόν και μόνωση, ώστε η εγκατάσταση να λειτουργεί ελκύοντας θερμότητα από το δάπεδο προς τα πάνω.

Όπως, δηλαδή, συμβαίνει και σε ένα συμβατικό σύστημα θέρμανση, ζεστό νερό μεταφέρεται μέσω σωληνώσεων στα σώματα. Με τη διαφορά ότι στην περίπτωση που έχουμε ενδοδαπέδια θέρμανση το σώμα είναι το ίδιο το πάτωμα. Επιπλέον, η θερμοκρασία του νερού στα συμβατικά συστήματα είναι περίπου 60ο ενώ στην ενδοδαπέδια είναι κάτω 40ο. Αυτό οδηγεί σε μειωμένη κατανάλωση καυσίμων. Συγκεκριμένα η μείωση υπολογίζεται σε 30% σε περίπτωση λέβητα ή πάνω από 60% σε περίπτωση αντλίας θερμότητας.

Όσον αφορά την μετάδοση της θερμοκρασίας, πραγματοποιείται με ακτινοβολία από το δάπεδο προς τον χώρο που θέλουμε να θερμάνουμε. Η θέρμανση γίνεται από τα χαμηλότερα προς τα υψηλότερα στρώματα, γεγονός που συμβάλλει στο να επιτύχουμε την ιδανική κατανομή θερμότητας για το ανθρώπινο σώμα (ζεστά πόδια – κρύο κεφάλι).

Μέσω του δαπέδου, η θερμοκρασία διαχέεται ομοιόμορφα στο χώρο. Αυτό βοηθά στην εξάλειψη των μειονεκτημάτων των κοινών θερμαντικών σωμάτων (πχ ξηρή ατμόσφαιρα, σκόνη) αλλά των ψυχρών σημείων, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν φθορές ή και μούχλα. Αυτά τα χαρακτηριστικά, καθιστούν την ενδοδαπέδια θέρμανση το ιδανικό σύστημα για μικρά παιδιά, ηλικιωμένους και πάσχοντες από άσθμα ή αλλεργίες.

Εξαιτίας της ανάγκης για αποξήλωση του δαπέδου προκειμένου να τοποθετηθεί ένα σύστημα ενδοδαπέδιας θέρμανσης, πολλές φορές προτιμάται ένα συμβατικό σύστημα θέρμανσης. Αποτελεί, λοιπόν, την ιδανική επιλογή σε περιπτώσεις νέων κατοικιών ή μεγάλων ανακαινίσεων. Ακόμα και στις περιπτώσεις παλαιών κατοικιών, όμως, τα οφέλη, είναι πολύ μεγάλα αν αναλογιστεί κανείς και τη δυνατότητα ψύξης του χώρου μέσω του ίδιου συστήματος.

Ενδοδαπέδια Θέρμανση από την Poliservice
Ενδοδαπέδια Θέρμανση από την Poliservice
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα από την εγκατάσταση ενός συστήματος ενδοδαπέδιας θέρμανσης και γιατί να την επιλέξει κάποιος;

Κάθε σύστημα θέρμανσης έχει τα πλεονεκτήματα αλλά και τα μειονεκτήματά του. Επίσης, κάθε σύστημα έχει τις δικές του περιπτώσεις εφαρμογής με σκοπό να καλυφθούν οι ανάγκες κάθε πελάτη. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε συγκεντρωτικά τα πλεονεκτήματα αλλά και τα μειονεκτήματα που παρουσιάζει η ενδοδαπέδια θέρμανση, καθώς και τις περιπτώσεις όπου θα ήταν ιδανική η επιλογή ενός συστήματος ενδοδαπέδιας θέρμανσης.

Πλεονεκτήματα ενδοδαπέδιας θέρμανσης:
 • Προσφέρουν θερμική άνεση και υγιεινό περιβάλλον, αφού η κατανομή της θερμοκρασίας γίνεται ομοιόμορφα
 • Εξάλειψη της ξηρότητας του χώρου που προκαλούν τα σώματα ή το air condition
 • Εξοικονόμηση ενέργειας, αφού δεν υπάρχουν θερμικές απώλειες και η λειτουργία γίνεται σε χαμηλότερη θερμοκρασία του νερού
 • Αισθητική χωρίς περιορισμούς: αυτή η λογική της μοντέρνας κατοικίας μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε σπίτι με εγκατάσταση ενδοδαπέδιας θέρμανσης. Η μη ύπαρξη σωμάτων προφέρει ελευθερία στη διαμόρφωση του χώρου.
 • Είναι τρόπος θέρμανσης φιλικός προς το περιβάλλον, ειδικά αν συνδυαστεί με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπως είναι η ηλιακή ενέργεια (πάνελ).
 • Δυνατότητα ψύξης του χώρου, εάν χρησιμοποιηθεί μηχανισμός ψύξης (πχ αντλία θερμότητας)
 • Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιοδήποτε φινίρισμα δαπέδου (ξύλο, πλακάκι, laminate κλπ)
 • Ιδανικό σύστημα για σπίτια όπου υπάρχουν μωρά, ηλικιωμένοι ή άτομα με αλλεργίες.
 • Μπορεί να λειτουργήσει με κάθε τύπο πηγής ενέργειας (λέβητας πετρελαίου, φυσικό αέριο, αντλία θερμότητας, ηλιοθερμική εγκατάσταση)
 • Ηχομόνωση λόγω της τοποθέτησης θερμομπετού
 • Μειωμένο κόστος συντήρησης του κτιρίου (μαυρίσματα σε τοίχους, κουρτίνες)
Σε ποιες περιπτώσεις είναι, λοιπόν ιδανική η εγκατάσταση ενός συστήματος ενδοδαπέδιας θέρμανσης;
 • Σε κατοικίες όπου απαιτούνται πολλές ώρες θέρμανσης (πρώτη κατοικία, ψυχρές περιοχές κλπ.)
 • Σε επαγγελματικούς χώρους (εργοστάσια, γυμναστήρια, χώροι εκθέσεων κλπ)
 • Σε χώρους που χρειάζονται πολλές ώρες θέρμανσης τον χειμώνα και ψύξης το καλοκαίρι (καταστήματα, χώροι εστίασης, γραφεία κλπ)
 • Σε χώρους με μεγάλο ύψος, αφού κατανέμεται ομοιόμορφα στον χώρο από κάτω προς τα επάνω
 • Σε περιπτώσεις εγκατάστασης θέρμανσης νέων οικημάτων ή σε μεγάλες ανακαινίσεις

Η Poliservice, αναλαμβάνει τη μελέτη, υλοποίηση και εγκατάσταση ενός συστήματος ενδοδαπέδιας θέρμανσης σε οικιακούς ή επαγγελματικούς χώρους. Με στόχο τη μέγιστη δυνατή εξοικονόμηση ενέργειας, έμπειροι μηχανικοί πραγματοποιούν τη μελέτη που απαιτείται, ενώ εξειδικευμένοι τεχνικοί αναλαμβάνουν τη σωστή τοποθέτηση της ενδοδαπέδιας θέρμανσης στο χώρο σας.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήσετε μαζί μας ή καλέστε μας στο 210 3000370.