«Εξοικονομώ – Αυτονομώ» Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το νέο πρόγραμμα επιδότησης.

Επιδότηση που αγγίζει το 85% του κόστους των εργασιών και χρηματοδότηση που φτάνει τα 50.000 ευρώ για κάθε σπίτι.
Εξοικονομώ - Αυτονομώ

«Εξοικονομώ – Αυτονομώ» Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το νέο πρόγραμμα επιδότησης

Επιδότηση που αγγίζει το 85% του κόστους των εργασιών και χρηματοδότηση που φτάνει τα 50.000 ευρώ για κάθε σπίτι, προβλέπει το νέο Πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ».

Το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», όπως είναι ο τίτλος του προγράμματος που αντικαθιστά το περίφημο «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» θέτει ως στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση όλο και περισσότερων κατοικιών, χαλαρώνοντας τα εισοδηματικά κριτήρια των δικαιούχων.

Τι ακριβώς ισχύει για τις νέες επιδοτήσεις;
 • Το ανώτατο ύψος των επιλέξιμων δαπανών ανεβαίνει στα 50.000€ ανά κατοικία.
 • Δίνεται η δυνατότητα υποβολής περισσότερων από μία αιτήσεων ανά ΑΦΜ ωφελούμενου δικαιούχου για περισσότερες κατοικίες, με το ανώτατο ύψος της επιλέξιμης δαπάνης να ανεβαίνει στα 100.000€.
 • Οι επιδοτήσεις είναι υψηλότερες ανά εισοδηματική κατηγορία.
 • Δίνονται δύο επιπλέον bonus προσαύξησης (10% Covid-19 premium και 10% ενεργειακό premium). Έτσι, για παράδειγμα στην εισοδηματική κατηγορία των δικαιούχων με ατομικό εισόδημα 10.000€ και οικογενειακό 20.000€, το ποσοστό επιδότησης ανεβαίνει από το 65% στο 85%.
Πίνακας ποσοστών επιδότησης
Πίνακας Ποσοστών Επιδότησης

Επιπλέον, για να κριθεί μία κατοικία επιλέξιμη θα πρέπει να είναι μονοκατοικία, πολυκατοικία ή μεμονωμένο διαμέρισμα και να πληροί τις παρακάτω προϋποθέσεις:

 • να χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία
 • να υφίσταται νόμιμα
 • να μην έχει κριθεί κατεδαφιστέα
 • να έχει καταταχθεί σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Γ βάσει Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) που έχει εκδοθεί μετά την 26.11.2017

Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», ανάλογα με την εισοδηματική κατηγορία του δικαιούχου, καλύπτει ένα ποσοστό του συνολικού κόστους εργασιών. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εξασφαλίσουν την απαιτούμενη χρηματική ρευστότητα μέσα από τραπεζικά δάνεια με προνομιακούς όρους. Συγκεκριμένα, τα δάνεια για το σκοπό αυτό είναι άτοκα και έχουν διάρκεια από 4 έως 6 χρόνια.

Γιατί να επιλέξει κάποιος να ενταχθεί στην επιδότηση του Προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ»;

Οι επιδοτούμενοι, μέσα από το πρόγραμμα, έχουν τη δυνατότητα με μειωμένο κόστος να αναβαθμίσουν ενεργειακά την οικία ή τον εργασιακό τους χώρο, με βελτιώσεις στις παρακάτω κατηγορίες:

 • Τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κέλυφος του κτιρίου (συμπεριλαμβανομένου του δώματος/στέγης και της πιλοτής).
 • Αντικατάσταση κουφωμάτων και τοποθέτηση συστημάτων σκίασης.
 • Αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης και παροχής ζεστού  νερού χρήσης (πχ φυσικό αέριο, αντλία θερμότητας)
 • Συστήματα ηλεκτροπαραγωγής
 • Συστήματα αποθήκευσης ενέργειας
 • Υποδομές φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων
 • Έξυπνα συστήματα διαχείρισης ενέργειας (πχ έξυπνος φωτισμός, έξυπνοι θερμοστάτες, απομακρυσμένος έλεγχος)

Η διαδικασία υποβολής αίτησης για την ένταξη στο πρόγραμμα παραμένει ίδια με τα προηγούμενα προγράμματα. Ο ενεργειακός επιθεωρητής προτείνει τις παρεμβάσεις που είναι απαραίτητες για την εκάστοτε οικία και η αίτηση υποβάλλεται από τον ενδιαφερόμενο ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας του προγράμματος.

Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις;

Ως προς το χρονικό περιθώριο υποβολής αίτησης, επισημαίνεται ότι οι αιτήσεις ξεκινούν σταδιακά από τις 2.11.2020, ενώ για την Περιφέρεια Αττικής ξεκινούν στις 23.11.2020 και για τις πολυκατοικίες στις 3.12.2020.

Η Poliservice, ως εταιρεία εγκατάστασης και υποστήριξης ενεργειακών συστημάτων θέρμανσης και ψύξης, αναλαμβάνει την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων δικαιούχων του νέου προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ». 

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήσετε μαζί μας ή καλέστε μας στο 210 3000370.